Direct naar de inhoud.
Boerenexperiment dronezaaien geslaagd 29 november 2024


Innovatie is vallen en opstaan

Op 20 november werden op het akkerbouwbedrijf van Mts Dun in Musselkanaal de resultaten gepresenteerd van het boerenexperiment Dronezaaien. Een Innovatief experiment in de Veenkoloniën, uitgevoerd met ondersteuning van de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw.

Een innovatief experiment

Groenbemesters dragen bij aan een weerbare bodem en versterken daarmee de biodiversiteit. In de gangbare praktijk vraagt het inzaaien van een groenbemester echter vaak een extra grondbewerking. Deze bewerking verstoort de bodemrust.

Vaak wordt de groenbemester direct na de oogst ingezaaid, zonder extra bewerkingen. Maar het kan ook door het inzaaien in het hoofdgewas als onderzaai. Een bekende toepassing hiervan is het inzaaien van een vanggewas in maïs. Bij dit boerenexperiment is met een zaaidrone in een hoofdgewas de groenbemester onder gezaaid. Daarbij was de samenwerking gezocht met AeroVision en ABdrone  en hebben Mts. Sterenborg en Akkerbouwbedrijf Wollerich hun nek uitgestoken om het experiment uit te voeren.

Betere bodemstructuur

De resultaten van het experiment laten zien dat onderzaaien met een drone, vergeleken met het spitzaaien van groenbemesters, zorgt voor een betere bodemstructuur. In profielkuilen waren aanzienlijk meer regenwormen zichtbaar. Bovendien sluit deze methode goed aan bij het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), omdat het kan worden ingezet als eco-activiteit. Toch waren er ook uitdagingen: de opkomst van de groenbemester was onregelmatig en er trad meer onkruidgroei op. Tijdens de bijeenkomst werd er ook gesproken over mogelijke oplossingen zoals het nog eerder in het hoofdgewas de groenbemester onder te zaaien.  Een mooi uitdaging om in het vervolg van dit project op te pakken.

Experiment geslaagd

Ook dit experiment laat zien dat innovatie niet een panklaar recept en met vallen en opstaan je steeds verder komt. Er zijn meerdere groeiseizoenen nodig om te komen tot de optimale toepassing. Maar wel kan bij dit experiment geconcludeerd worden dat onderzaaien met drones potentie heeft en dat vervolgonderzoek is nodig om deze techniek verder te ontwikkelen en optimaal toe te passen. Want wat zou het mooi zijn als we over een aantal jaar in de Veenkoloniën drones rondvliegen om agrariërs te helpen bij het toekomstbestendig telen van gewassen. Eem mooi voorbeeld van Innovatie in de Veenkoloniën.

Meer weten over Innovatie Veenkoloniën?

Innoveren doen we samen!

Samen Vooruit Boeren