Direct naar de inhoud.
Gedeelde grond in de Veenkoloniën

Het gebiedsplan krijgt steeds meer vorm. Na de sessie met een groep agrariërs uit het gebied en een sessie met regionale en landelijke experts,  is volgende week de stakeholderssessie. Een belangrijk moment om te meten of we met het gebiedsplan de goede kant op gaan.

Meedenken over de richting

Natuurlijk proberen we in het proces een breed draagvlak te krijgen voor het gebiedsplan. Dat is een uitdaging in een gebied waar ook de landbouw onder druk staat en er veel generieke maatregelen op het gebied afkomen. Maar het is belangrijker om te werken aan het draagvlak en zoveel stakeholders mogelijk uit het gebied mee laten denken over de richting.

Mooi initiatief  “Gedeelde Grond”

Op initiatief van onze nieuwe partner van Innovatie Veenkoloniën, de Rabobank, worden er in verschillende delen van Nederland sessies georganiseerd onder de titel ‘Gedeelde Grond’. Omdat dit heel goed past bij onze activiteiten in het kader van het gebiedsplan,  hebben we de krachten gebundeld en met elkaar een mooi programma samengesteld waarin het gebiedsplan ook een belangrijke rol speelt. Deze bijeenkomst vindt plaats op 26 maart in het Boschhuis in Ter Apel.

Het Veenkoloniale bouwplan van de toekomst

De Veenkoloniën, de regio waar agrariërs, keten- en gebiedspartijen, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden samenwerken aan toekomstbestendige landbouw. Ruim 65% van de grond wordt nu gebruikt door landbouw. Er liggen flinke opgaven voor het gebied: de transitie van de landbouw met druk op het huidige Veenkoloniale bouwplan, opgaven op het gebied van waterkwaliteit en -kwantiteit, klimaat en biodiversiteit. Welke stappen gaan we nemen om deze opgaven in te passen en zijn er opgaven te combineren? Hoe gaan we deze ruimte op een waardevolle manier inzetten? En wat hebben we daarvoor nodig?

Het gesprek in het Boschhuis

Frank Westerman, journalist en schrijver, Mohammed Chahim, europarlementariër Iris Bouwers, agrarisch ondernemer en commissaris bij Agrifirm en Martin Eising, directeur coöperatieve Rabobank nemen deel aan het kringgesprek.
Ook zitten er lokale gasten aan tafel, zoals Klaas Sloots, burgemeester van Stadskanaal en Marleen de Rond, voorzitter Innovatie Veenkoloniën en directeur Agro bij Avebe.
Tim Wagemakers, presentator voor De Balie en politiek verslaggever, leidt het gesprek waarbij het publiek actief wordt betrokken. Vanuit verschillende feitelijke gebiedseigenschappen, die worden weergegeven in een klimaatonderlegger, kijken wij naar de gebiedskansen voor de Veenkoloniën.

Ben je er ook bij?

Via onderstaande link kun je je aanmelden voor de bijeenkomst. Je bent van harte welkom om deel te nemen aan het gesprek. We horen graag jouw visie op de Veenkoloniën en hoe een toekomstbestendige Veenkoloniaal bouwplan past in het karakteristieke Veenkoloniale gebied.

Meer weten over Innovatie Veenkoloniën?

Innoveren doen we samen!

Samen Vooruit Boeren