Direct naar de inhoud.
Organische stof vanuit de lucht in beeld 29 november 2024

Organische stof een belangrijke graadmeter voor een gezonde bodem.

Het op peil houden van het organische stof-gehate in de bodem is een belangrijke parameter voor bodemgezondheid. En daarom is de aanvoer van organische stof ook als KPI opgenomen in de biodiversiteitsmonitor akkerbouw (BMA).  Het bepalen van het organische stofgehalte gebeurd nu vaak door bemonstering van de grond.

Een kansrijke innovatie

Uit onderzoek is gebleken dat er een mogelijkheid lijkt te zijn om vanuit satellietbeelden het organische stofgehalte op een perceel weer te geven. De provincie Drenthe ziet dit als een kansrijke innovatie die ze graag op grotere schaal willen uitvoeren ( zie linkje naar pdf). Daarom zoeken ze termijn agrariërs die hieraan willen meewerken.  Je geeft dan toestemming voor het bemonsteren van een perceel voor het bepalen van het organische stofgehalte. Met deze monsters wil de provincie en het bedrijf Agrimaco de satellietbeelden verifiëren die het organische stofgehalte bepalen. Om daarmee de kwaliteit ervan te vergroten. Goede kennis van het organische stofgehalte kan een bouwsteen zijn voor kennis en advies over bodembeheer. En kan innovaties verder helpen. Denk b.v. aan het maken van taakkaarten op basis van de organische stofgehaltes op verschillende plekken op een perceel.

Een mooie combi met de biodiversiteitsmonitor akkerbouw

Zeker voor de agrariërs die meedoen aan de biodiversiteitsmonitor akkerbouw biedt dit de mogelijkheid om de scores vanuit de BMA eenvoudig te koppelen aan inzicht in het organische stofgehalte op je percelen. Waarbij, als het experiment lukt, fysieke bemonstering (en dus kosten) kunnen worden beperkt en het kan bijdragen aan een invulling richting doelsturing. Al hoewel daarbij de kanttekening moet worden gemaakt dat het verhogen van het organische stofgehalte een grote uitdaging is.

Meld je aan

Word je enthousiast na het lezen van de uitleg van het project en wil je meehelpen om het inzicht in het organische stofgehalte op percelen eenvoudig inzichtelijk te maken meld je dan aan voor het project via deze link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfzQUk-IsQY1X7KlwgvXbrqaD9v9c6GcoRhFsbSca4iTsd8XQ/viewform

Door Innovatie, samen naar een toekomstbestendig bouwplan

Innovatie Veenkoloniën wil werken aan een toekomstbestendig Veenkoloniaal bouwplan met een duurzaam verdienvermogen. Ook met dit project kunnen we het mogelijk een stapje dichterbij brengen.  

Meer weten over Innovatie Veenkoloniën?

Innoveren doen we samen!

Samen Vooruit Boeren